sekmadienis 03 2011

Hi-Fi ssb

Sveiki, tęsiant LY2SS temą apie ssb signalų gerinimą atradau begales įdomių dalykų.
Esu tik mėgėjas garso operatorius, bet todėl tai ir yra įdomu!!!
Visų pirma, signalas stipriai apdorojamas mikrofoninėje grandinėje, tam naudojama įvairi profesionali garso apdorojimo aparatūra:
1. mikrofoniniai stiprintuvai (tranzistoriniai arba lempiniai)
2. grafiniai ekvalaizeriai
3. vokaliniai kompresoriai (kurių garso takai jungiami nuosekliai, siekiant išgaut didesnę kompresiją)
4. efektų procesoriai
Ir dar begalės visokiausių prietaisų skirtų išgauti nerealaus skambesio signalą.
Bet šie vyriokai naudoja 3kHz pločio juostą, todėl dauguma iš mūsų pažiūrėję į savo senesnius transiverius galėtume nuliūsti....... :) arba ne :)!!!

Experimentas kainavęs man nemažai nervų (bet vien tik dėl to jog esu neišmanėlis..) Pasiteisino!!!!

Naudojau:

Liaudyje daug kam pažįstamą ir vertinamą už patvarumą ICOM-735













Be abejo reikėjo ir keleto papildomų prietaisų skirtų apdoroti audio signalą,
tam buvo galima pirkti ekonominės klasės profesionalius prietaisus kaip Pvz: Behringer deq-2496 ekvalaizerį; tos pačios kompanijos kompresorių ir kitus priedus, kurių bendra suma būtų siekusi ~5000LTL
Arba pirkti vieno mūsų kolegos specialiai tam reikalui pagamintą prietaisą : http://www.w2ihy.com/eqplus.asp
kurio kaina šiek tiek mažesnė apie~1200LTL (tarp kitko tai bus ko gero sekantis mano etapas).
Kadangi mano experimentas labai skurdaus biudžeto, aš pasirinkau extra pigios klasės mėgėjams skirtus prietaisus kurių bendra suma įskaitant mikrofoną gavosi ~600LTL +-20LTL

Viršus: mikrofoninis stiprintuvas-kompresorius turintis keletą labai malonių smulkmenėlių bei mikrofonas paimtas iš vidutinės klasės karaoke sistemos.
Vidurys: mini procesorius, kuris iš ekvalaizerio stipriai permoduliuotą signalą apdirba tarsi ribotuvas (limiteris).
Apačia: mini ekvalaizeris kurio R/L garso takai sujungti nuosekliai siekiant išgauti kuo didesnį stiprinimo efektą.


Jungimo schema tikrai nesudėtinga ir gerai paieškoję internete tikrai rasite, bet vienas ir ko gero didžiausias reikalas sugadinęs man daugiausiai nervų buvo "susižadinimas" mikrofoninėje grandinėje ir lygių suvedimas tarp radijo aparato ir mikrofoninio signalo apdirbimo įrangos kurį man pavyko išspręsti pakankamai paprastai:
http://www.n2rit.com/homebrew/Ibox/!Ibox.html
Ši konstrukcija labai paprasta, neskubėkit vynioti transformatorių, juos galima rasti seno tipo internetiniuose modemuose (veikia puikiai).
Galimi sprendimai:
pirkti garso pultą populiariai vadinamą "mikšeriu" arba įsigyti specialiai tam skirtą daiktą kaip Pvz: http://www.w2ihy.com/ibox.asp

Viskas padaryta, liko tik išbandyti. Pirmas korespondentas ir pirmas komplimentas :)
"gražus audio, skambi kaip BBC radijas" malonu girdėti, bet kai pasakiau jog naudoju Icom ic-735 100w ir 42m ilgą laidą, jis pasakė: "tu tikriausiai juokauji".
Šiaip mano manymu šio experimento biudžetas galėjo būti dar mažesnis panaudojant senus tarybinius 001-klasės ekvalaizerius pasigaminant lempinį stiprintuvą mikrofonui, bet.....

Išvados: malonu; skamba gražiai; išskirtinis signalas padeda netgi DX'ų medžioklėje, bet užima papildomos vietos ir prisideda papildomų kabelių, visiškai netinka portabiliems variantams.
Trumpai sakant: skonio reikalas.

BET MAN PATINKA!!!! :D

4 komentarai:

  1. Įdomu. Ar nemanai kada visa tai pakartoti kompiuteriškai-programiškai? t.y. su Voice Shaper progama (by VE3NEA) ir palyginti rezultatus?

    Vytenis (ly2kz)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laba diena, atsiprašau kad nepamačiau komentaro anksčiau.
    Prieš pirkdamas visus prietaisėlius visų pirma mėginau tai pakartoti programiškai, bet susidūriau su keletu problemų. 1: vėlavimas kuris susidaro kol kompiuteris apdirba tavo signalą(beje mėginant save praklausyt tai labai muša iš vėžių); 2: Žadinimasis aukštesniuose banduose (kogero dėl prasto antenų ūkio) 3: mano namų kompiuteris per prastas kad galėčiau naudoti riebesnes programas nei "Vsharper"("Vsharper" programa dirba gerai , bet visad norisi daugiau) 4: Neturėjau galimybės kompiuterio naudoti tam reikalui ilgiau nei kad truko eksperimentas, nes jis tarnauja kaip namų multimedia centras t.y.: prie jo prijungtas didesnis ekranas per kurį mano antroji puse žiūri TV HI HI.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gera idėja dėl "BBC radijo" skambesio. :) Tik kaip dėl susireguliavimo? bandai pats save klausytis per ausines bet dar neišsiūstą garsą? gerai būtų siūstuve rasti grandies dalį kuri jau audio prafiltruotą signalą siunčia į aukšto dažnio konverterį. Aišku arba apie garsą suprantantį draugą pasistatyti prie kitos radijos.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tokia garso įranga pradžiugintų kiekvieną muzikos ir garso megėją.

    AtsakytiPanaikinti